L’Agència Espacial Europea i el Consorci Espacial Valencià renoven el seu contracte fins 2020

L’Agència Espacial Europea (ESA) i el Consorci Espacial Valencià (VSC) han prorrogat el contracte entre ambdós entitats, que expirava al març de 2015, i han acordat estendre-ho durant cinc anys més, fins a març de 2020. D’esta manera, el Laboratori Europeu d’Alta Potència en Radiofreqüència (ESA-VSC), ubicat en la Ciutat Politècnica de la Innovació, el parc científic de la Universitat Politècnica de València, i el Laboratori Europeu de Materials d’Alta Potència per a Espai (ESA-VSC) situat en l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria del campus de Burjassot de la Universitat de València, continuaran donant resposta en els pròxims anys als reptes del sector espacial internacional.

Amb motiu de la renovació del contracte ha tingut lloc una reunió de treball amb el responsable de l’Agència Espacial Europea en els laboratoris de València, D. David Raboso, a la que han assistit en representació del Consorci Espacial Valencià la Consellera d’Educació, Cultura i Esport, l’Alcaldessa de València i els Rectors de la Universitat Politècnica de València i de la Universitat de València, entre altres.

Centres de referència per a l’ESA

L’aliança entre l’Agència Espacial Europea (ESA) i el Consorci Espacial Valencià (VSC) va començar al març de 2010, quan ambdós entitats van firmar un contracte per a la gestió conjunta del Laboratori Europeu d’Alta Potència en Radiofreqüència. Este laboratori està especialitzat en efectes de ruptura en radiofreqüència (Multipactor, Corona i maneig de potència) i en l’estudi de la Intermodulació Passiva (PIM), fenòmens que poden afectar les comunicacions i al funcionament correcte dels satèl·lits.

Dos anys després, al juliol de 2012, es va inaugurar el segon laboratori fruit de la col·laboració ESA-VSC, el Laboratori Europeu de Materials d’Alta Potència per a Espai, situat en la Universitat de València. Estes instal·lacions estan especialitzades en la investigació de materials nous i el tractament de superfícies que permeten millorar la potència de radiofreqüència que es transmet des dels més moderns satèl·lits.

Des de 2010, la col·laboració entre l’ESA i el VSC a través dels dos laboratoris mencionats ha sigut molt satisfactòria. S’ha donat suport a missions de l’Agència Espacial Europea tan importants com Galileo, Biomass, Sentinel, Alphasat i Bepi Colombo entre altres. El contracte, que inicialment es va firmar per 5 anys fins a 25 de març de 2015, ha sigut prorrogat per altres 5 anys més, fins a 25 de març de 2020.

Des de l’inici de l’activitat conjunta entre el VSC i l’ESA s’han realitzat un gran nombre de campanyes d’assajos a la indústria espacial mundial, superant les previsions inicials. Els laboratoris valencians integrats en la xarxa de l’ESA també realitzen una important labor d’investigació i desenrotllament en col·laboració amb altres grups d’investigació de les universitats valencianes, espanyoles i europees, i generen oportunitats per a la formació d’investigadors i introducció dels estudiants universitaris en l’àmbit espacial.

Consorci Espacial Valencià

El Consorci Espacial Valencià – Val Space Consortium va ser creat al març de 2010 amb la vocació d’unir tots els esforços que les entitats de la Comunitat Valenciana duen a terme en el sector Espai. Format per la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València-Estudi General, el VSC realitza activitats d’investigació científica i servicis de desenrotllament tecnològic en qualsevol àmbit d’activitat relacionat amb el sector espacial, entre ells, l’increment de la seguretat i de la qualitat de producció dels sistemes espacials.

 ESA-VSC Partnership renewal

 

This post is also available in: English Spanish