Franco Ongaro, Director de ESA-ESTEC, visita els laboratoris conjunts ESA-VSC

Franco Ongaro, Director del Centre Europeu d’Investigació i Tecnologia Espacial (ESTEC) de l’Agència Espacial Europea (ESA), ha visitat els laboratoris que el Consorci Espacial Valencià (VSC) i la pròpia ESA, gestionen en València: el Laboratori Europeu d’Alta Potència en Radiofreqüència, ubicat en la Ciutat Politècnica de la Innovació, parc científic de la Universitat Politècnica de València; i el Laboratori Europeu de Materials d’Alta Potència per a l’Espai, situat en l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València.

“Només podem estar satisfets. Des de la seua posada en marxa fins hui, en els laboratoris VSC-ESA ubicats en la UPV i la UV s’han dut a terme més de 28.000 hores de testing. Sens dubte, són uns laboratoris de referència internacional, únics en la seua classe en tot el món, amb uns professionals excel·lentment qualificats per a respondre als reptes de la indústria aeroespacial”, ha destacat Franco Ongaro.

Centre de referència en fenòmens d’alta potència en radiofreqüència

En 2010, el Laboratori Europeu d’Alta Potència en Radiofreqüència de l’ESA es va traslladar d’Holanda a la Universitat Politècnica de València, per a ser gestionat conjuntament amb el Consorci Espacial Valencià, una entitat pública formada per la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, la pròpia Universitat Politècnica de València i la Universitat de València Estudi General. Es tracta d’un laboratori altament especialitzat que requerix tecnologies i coneixements molt específics en els àmbits de l’alta potència en radiofreqüència, en concret, en els fenòmens de ruptura coneguts com multipactor i corona, així com en intermodulació passiva. Al principi les expectatives eren molt elevades: la finalitat era ajudar a la indústria aeroespacial a Europa i augmentar la utilització de les instal·lacions per a aspectes d’investigació i desenrotllament. I, a la vista de les xifres aconseguides, s’ha aconseguit amb escreix. Només en 2015, el Laboratori Europeu d’Alta Potència en Radiofreqüència VSC-ESA va donar servici a 18 de les més importants empreses del sector i ha servit de suport a programes de l’Agència Espacial Europea tan importants com a Galileo, Biomass, Small-Geo, Exomars o Meteosat, entre altres.

El laboratori ubicat en la UPV té la missió de comprovar el funcionament correcte dels equips de vol dels satèl·lits i les naus espacials europees en el corresponent a la radiofreqüència. A més de concedir la qualificació oficial de l’ESA, assessora a les empreses en el disseny dels components espacials i participa en les task force de problemes de satèl·lits en vol, així com en projectes investigació i desenrotllament punters.

Laboratori en la UV

D’altra banda, al juny del 2012, el VSC i l’ESA van decidir obrir un segon laboratori en l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, ubicada en el campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València, dedicat exclusivament a l’estudi i caracterització de materials. L’objectiu d’este centre és investigar i testear els materials amb què es construïxen els equips de radiofreqüència, un suport complementari al laboratori en la UPV.

Els laboratoris estan oberts per a tot tipus d’empreses del sector aeroespacial, així com per a governs i organismes d’investigació. L’activitat es realitza sense ànim de lucre, de manera que els ingressos es dediquen a cobrir els gastos de funcionament.

Visita UPV l

Visita UV

 

 

 

 

 

 

 

This post is also available in: English Spanish